Overgang fra rekrutt til junior
Postet av Hans Kristian Langsetmo den 2. Feb 2025
Etter gjennomgått svømmekurs, blir utøveren plassert i en treningsgruppe for rekrutter. Som rekrutt kan man delta på såkalte rekruttstevner som er uformelle svømmestevner uten dommere. Med tiden vil imidlertid svømmeferdighetene bli bedre, og man tar steget til å bli junior med tillatelse til å delta på approberte stevner.
Et approbert stevne er et formelt stevne med offisiell tidtaking, regler og dommere. Ved brudd på svømmereglene blir man diskvalifisert. På approberte stevner vil det være rangering av utøverne i de ulike årsklassene og premiering. Alle deltakere opp til og med 12 år vil få deltakerpremie, uansett resultat. I tillegg vil det være 1/3-premiering for plassering i de ulike årsklassene. Unntaket er 9- og 10-åringer som ikke vil rangert, og som vil kun få deltakerpremie. Et approbert stevne handler likevel om mye mer enn premier. Et approbert stevne handler om at svømmeren får se sin personlige utvikling på alt arbeid som er lagt ned i treningene. Alle godkjente tider blir lagret i Norges Svømmeforbunds databaser som offentliggjøres på www.medley.no . Her kan man følge med på utviklingen med tall og grafer. Deltakelse på stevner bidrar også til videre motivasjon og innsats på trening, i tillegg til et godt samhold og miljø. Man blir godt kjent med andre utøvere på tvers av alder, grupper og klubber. Noen stevner tilbyr også overnatting på skoler, noe som bidrar til enda mer samhold. Vi bruker vanligvis privatbiler ved kjøring til og fra stevner, og vi prøver så godt vi kan å få til samkjøring via Spond. På stevner med lang reisevei bruker vi ofte innleid buss. De approberte stevnene begynner ofte senere på dagen enn rekruttstevnene, men dette kan variere. Alle som deltar på approberte stevner må betale startlisens og startkontingent. Startlisensen er en avgift som betales hvert år til Norges Svømmeforbund, og denne må være betalt i god tid før utøveren deltar på det første stevnet året lisensensen er gyldig for. Startlisensen, som også inkluderer forsikring, koster for tiden kr 400 for de mellom 9 og 12 år og kr 800 for de som er 13 år eller eldre. Startkontingenten er imidlertid en avgift som betales til svømmestevnets arrangør, og som blant annet skal dekke utgifter i forbindelse med stevnet. Startkontingenten er vanligvis kr 100 for alle 9- og 10-åringer uansett antall øvelser. For de som er 11 år eller eldre, koster det som regel kr 100 per individuelle øvelse. Når det gjelder stafetter, så betaler klubben startkontingenten. For å gjøre det lettere for både deltakere og arrangører, vil man normalt betale startkontingenten inn på Stjørdals-Blinks svømmegruppe egen konto i forkant av stevnet. Klubben vil så bli fakturert for det totale beløpet i etterkant av stevnet. Det er imidlertid viktig at utøverene betaler inn startkontingenten i forkant av stevnet slik at klubben har midler til å betale fakturaen.
Det er hovedtrener som bestemmer hvem som kan ta steget til å bli junior og delta på approberte stevner. Dette baseres i hovedsak på svømmeferdigheter og alder. Vi overfører normalt utøvere fra rekrutt til junior 1-2 ganger i året.
Hvilke barn som rykker opp fra rekrutt til junior er avhengig av:
- Minimum deltakelse på rekuttstevner, dvs. minst tre ganger i året. Utøveren må ha planer om å delta like ofte eller med på approberte stevner fremover. Barn som sjeldent deltar på stevner, kan godt være rekrutt en stund til. I starten som junior er det mye nytt å lære, og barna lærer mye av egne erfaringer. Dersom barnet deltar jevnlig på stevner er det lettere å huske de ulike reglene, og barnet blir tryggere i settingen. Trenerne bruker mye av sin tid på å følge nye juniorer ekstra tett opp i ukene før stevnet og øvelsene de har meldt seg på. Dersom barnets alder tilsier at det er på tide å rykke opp fra rekrutt til junior, kan det gjøres unntak fra disse reglene.
- Utøveren må kunne beherske vendings-/undervannsfase-regler for minimum to svømmearter. Svømmeteknikken i disse svømmeartene må være godkjent.
- Utøveren må beherske å svømme 50 m i minimum to svømmearter, gjerne også 100 m fri.
- Barnet må meldes på minimum to øvelser per stevnedag (helst tre) i tilfelle diskvalifikasjon i en øvelse for å få mestringsfølelse.
- Det tas hensyn til vennskap. Vi flytter i utgangspunktet ikke opp kun ett barn alene. Vi venter til flere er klare til å bli med slik at barna er sammen om å være "nye" på stevnet.
- Barnet og foresatte bør være forberedt på å få en lengre stevnedag enn på rekrutt, og så langt det er mulig bør man delta på begge økter samme dag. Tiden går som regel fortere dersom man deltar i flere øvelser, samt heier på andre klubbmedlemmer.
Barnet vil den første tiden stort sett ikke være prioritert plass på stafettlaget, men når anledningen byr seg bør barnet stille til stafetter. Vær oppmerksom på at det på approberte stevner også stilles krav til bekledning. Badebuksen/svømmedrakten må være tettsittende. Hos gutter må svømmebukse ikke nå nedenfor knærne eller over navlen. Hos jenter må svømmedrakta ikke dekke deler av armene og halsen, og svømmedrakta må ikke nå nedenfor knærne. Det er ikke lov med badeshorts eller bikini. Svømmebrillene bør være tilpassede små konkurransebriller som ikke faller av ved stup fra startpallene eller ved ryggstart. Brillene bør plasseres under badehetten. Det er heller ikke lov med armbånd, armbåndsur, smykker, bandasjer eller plaster. Sistnevnte må ev. godkjennes av overdommer før start. Barna bør også ha klubbtøy (T-skjorte/shorts) for å varme seg mellom øvelsene.
Mer informasjon om ulike stevner, utstyr osv. finner du på våre nettsider.
Kommentarer
Logg inn for å skrive en kommentar.
Siste fra Hans Kristian Langsetmo
Ny samarbeidsavtale med Klubben AS
29.01.2025
God jul og godt nytt år!
23.12.2024
Julelauget 2024
28.10.2024
Kretsdommerkurs i Stjørdal
17.09.2024